Περιγραφή και Λεπτομέρειες

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε διατροφολόγο;

Ο διατροφολόγος είναι πολύ χρήσιμος σε όλα τα στάδια της ζωής ενός ατόμου. Η διατροφική εκπαίδευση που παρέχει ένας εξειδικευμένος διατροφολόγος είναι το κλειδί για την λύση όλων των προβλημάτων. Χαρακτηριστικά θα μπορούσε να βοηθήσει στις παρακάτω καταστάσεις:

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Η Παχυσαρκία και τα περιττά κιλά είναι Νόσιμα και κατατάσσεται πλέον στα Χρόνια και Μεταβολικά Νοσήματα

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ : Ενίσχυση ανοσοποιητικού & αυτοάνοσα , γαστροοισοφαγική παλιδρόμιση κ.λ.π

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΒΟΥΛΙΜΙΑ (Νευρική βουλιμία)   ΑΝΟΡΕΞΊΑ (νευρική ανορεξία)

ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ : Νυχτερινή , συναισθηματική ,

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Προετοιμασία αγώνων, εξατομικευμένη εκπαίδευση (πριν τον αγώνα ,μετά τον αγώνα , κατά την διάρκεια του αγώνα ). Αύξηση μυικού ιστού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ : Σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο κ.λ.π.

 Η διατροφή στα στάδια της ζωής

ΔΙΑΤΡΟΦΗ για την γυναίκα και εγκυμοσύνη .

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΚΡΟΥΠ μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων (σχολείων , εταιρειών κ.λ.π. )

Είναι το ίδιο αποτελεσματικές οι δίαιτες εξ αποστάσεως;

Σίγουρα η ανθρώπινη επαφή που υπάρχει στις δια ζώσης συνεδρίες δίνει άλλο επίπεδο στην σχέση του διατροφολόγου με το άτομο που βρίσκεται απέναντί του. Παρ’ όλα αυτά, οι συνεδρίες εξ αποστάσεως μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις δια ζώσης, αρκεί να υπάρχει θέληση, στοχευμένη καθοδήγηση και σύνδεση μεταξύ διατροφολόγου και θεραπευόμενου δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης.

 

Υπάρχουν έξυπνα tips που επιταχύνουν το μεταβολισμό μας; 

Στερητικές ή ακραίες δίαιτες του παρελθόντος, έλλειψη άσκησης, μερικές φαρμακευτικές αγωγές ή και ορμονολογικές διαταραχές συχνά προκαλούν πτώση του μεταβολισμού μας. Θυμηθείτε πως σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία, το φύλο αλλά και το γονιδιακό προφίλ του κάθε ατόμου καθώς η κληρονομικότητα επηρεάζει κατά 7% τον μεταβολισμό. Όμως υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε την απόδοση του μεταβολισμού μας. Τα δύο σημαντικότερα, που θα μας δώσουν τα πιο άμεσα αποτελέσματα, είναι η έναρξη κάποιας μορφής άσκησης και η ένταξη συχνών και σωστών γευμάτων στο καθημερινό μας πλάνο. 

Υπάρχουν δίαιτες για απώλεια τοπικού λίπους:

Καμία δίαιτα δεν μπορεί να σου εγγυηθεί την απώλεια λίπους σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Η απώλεια συμβαίνει σταθερά, είναι διαφορετική για κάθε άτομο και σίγουρα δεν μπορεί να είναι εστιασμένη τοπικά. Αυτό που έχει σημασία είναι να υιοθετήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, χωρίς υπερβολές και χωρίς εμμονές με κιλά και ζυγαριές. Πρακτικά αυτό σημαίνει να εστιάσουμε στα εξής, να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος με καλές βιοχημικές εξετάσεις, να έχουμε συστηματική άσκηση, έστω και περπάτημα, να τρεφόμαστε θρεπτικά, να έχουμε επαρκές ύπνο, να ενυδατωνόμαστε όσο χρειάζεται.

 

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών 

Μsc. Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity (Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & Παχυσαρκία)