ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΟΥΛΙΟΥ M.SC.

Περιγραφή και Λεπτομέρειες

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ:

Πώς εντοπίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς.

Σήμερα, σε μία εποχή που όλα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, το άγχος και το στρες στους εφήβους είναι έκδηλο σε ποικίλους τομείς της ζωής και ως ένα βαθμό φυσιολογικό. 

Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή που βλέπουμε ως γονείς ότι το παιδί μας έχει έντονο άγχος που χρειάζεται επιπλέον διαχείριση;

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι σωματικά ή και ψυχολογικά. Αφενός, ένα παιδί μπορεί να βιώνει σωματικά ταχυκαρδία, μούδιασμα στα άκρα, δυσκολία να αναπνεύσει ή να καταπιεί, πόνο στο στήθος, να κοκκινίζει, να ζαλίζεται, να το πονάει η κοιλιά του ακόμη και να φτάνει στο σημείο εμέτων ή σοβαρών γαστρεντερικών διαταραχών. Αφετέρου, ψυχολογικά, να ανησυχεί ότι θα χάσει τον έλεγχο και κάτι κακό θα συμβεί, να κλείνεται στον εαυτό του ή/και να αποφεύγει εξόδους και δραστηριότητες. Μπορεί να φοβάται ότι θα τρελαθεί ή θα πεθάνει, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Γνωρίζοντας την κρίση πανικού, δεν είναι τίποτε άλλο από μια έντονη κρίση άγχους και δυσφορίας. Την ώρα της κρίσης, καλό είναι να συμπεριφερθούμε με τρόπους που θα προκαλέσουν ηρεμία και ασφάλεια στο παιδί, όπως παίρνοντας το αγκαλιά, μιλώντας με ήρεμο τόνο φωνής και αποσπώντας την προσοχή του, λ.χ. με τη μεταφορά μας κυριολεκτικά, νοερά, σε ένα μέρος που του αρέσει να επισκεφθεί.

Οι κρίσεις άγχους / πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή με συνδυασμό και των δύο. Στην ψυχοθεραπεία, ο νέος μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος του παράλληλα με μια προσπάθεια αύξησης της αυτοεκτίμησης και της ψυχικής του ανθεκτικότητας. 

Ας μην ξεχνάμε, δεν υπάρχει τέλειος γονέας, προσπαθούμε να είμαστε πολύ καλοί γονείς. Εάν εντοπίσουμε στη συμπεριφορά του παιδιού μας κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα απευθυνόμαστε σε ειδικό ψυχικής υγείας. Η πρόληψη και η άμεση αντιμετώπιση είναι η καλύτερη θεραπεία.

Νικολέττα Πούλιου M.Sc.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια,

Μέλος Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου,

Με εξειδίκευση στις Αγχώδεις Διαταραχές.