ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Λογοθεραπεια - Εργοθεραπεία Πατρα Καλαπόδη Ανδριάνα

Περιγραφή και Λεπτομέρειες

Πότε απευθυνόμαστε σε ειδικούς θεραπευτές ;

Οι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει όπως και οι απαιτήσεις. Τα παιδιά μας γεννιούνται σε ένα κόσμο διαφορετικό από τα δικά μας πρότυπα. Πλέον ένα παιδί συχνά μεγαλώνει σε μια οικογένεια όπου και οι δύο γονείς εργάζονται και ο ποιοτικός χρόνος που περνάνε τα παιδιά με τους γονείς τους είναι περιορισμένος. Για τον λόγο αυτό χτίζονται δομές όπως (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κ.α). Πότε όμως ένα παιδί θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός ειδικού θεραπευτή;

Συνήθως οι γονείς παρατηρούν τα πρώτα σημάδια με την καθυστέρηση ή με την όχι τόσο καταληπτή ομιλία του παιδιού τους σε σχέση με άλλα παιδιά της ίδιας χρονολογικής ηλικίας.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε καθυστέρηση λόγου;

Η ανάπτυξη λόγου μπορεί να καθυστερήσει λόγω οργανικών, περιβαλλοντικών ή και ψυχοσυναισθηματικών παραγόντων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η καθυστέρηση λόγου μπορεί να οφείλεται σε:

Κάποια άλλη διαταραχή (αυτισμός, γλωσσική διαταραχή, διαταραχή της προσοχής κλπ).

Κάποια παθολογία (προσωρινή απώλεια ακοής λόγω υγρών, βαρηκοΐα κλπ, μυϊκή δυστονία, κινητικές δυσκολίες κλπ).

Άλλες νευρογενείς διαταραχές (εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα κλπ).

Έλλειψη κινήτρου για λεκτική επικοινωνία (περιορισμένα ερεθίσματα, προλαβαίνοντας τις ανάγκες του παιδιού πριν ζητήσει, κλπ).

Ψυχοσυναισθηματική ανωριμότητα ή δυσκολία (λόγω έλευσης νέου μέλους, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, κλπ).

Παρόλο που το παιδί ως πρώτο σύμπτωμα εμφανίζει την καθυστέρηση της ομιλίας του, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε έναν αναπτυξιολόγο ή σε έναν παιδοψυχίατρο που είναι οι κατάλληλες ειδικότητες και όχι στο παιδίατρο του παιδιού όπως λανθασμένα θεωρείται συχνά ότι πρέπει να γνωρίζει ή ο δάσκαλος του καθώς δεν εξειδικεύονται πάνω σε αυτό τον τομέα. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ό,τι ο φόβος για το άγνωστο « τι έχει το παιδί;» δημιουργεί αυτομάτως άμυνες. Όμως είναι προτιμότερο να γίνεται μια αξιολόγηση και να αποκλείουμε τυχόν δυσκολίες που θα το συνοδεύουν εώς την σχολική και ενήλικη ζωή του αν δεν αντιμετωπιστούν.