PEOPLE FORWARD - ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Περιγραφή και Λεπτομέρειες

Μιχάλης Μπατάκης

Ψυχολόγος Θετικής Κατεύθυνσης BSc/Msc/Dip

Ψυχοθεραπευτής Γνωσιακής Συμπεριφορικής - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Κοινωνικός Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής

 

Πώς γνωρίζουμε πότε ήρθε η στιγμή να απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, σύμβουλο ψυχικής υγείας

Η καλύτερη απάντηση θα ήταν όποτε είμαστε έτοιμοι! Αλλά η ρεαλιστικότερη απάντηση θα ήταν όταν διαπιστώνουμε ότι ένα πρόβλημα αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά μας με τρόπο που μας κάνει δυσλειτουργικούς... δηλαδή σκέψεις που επιμένουν και δεν μας αφήνουν να εστιάσουμε στη δουλειά μας, συμπεριφορές που συνηθίζαμε και αντλούσαμε ικανοποίηση αλλά τώρα τις αποφεύγουμε ή ακόμα όταν συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιο λόγο, χωρίς να το καταλάβουμε το τελευταίο διάστημα απομακρυνόμαστε αντί να πλησιάζουμε τους στόχους της ζωής μας, προσωπικούς, επαγγελματικούς κ.λπ... Από την άλλη πλευρά, πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να με επισκεφθούν όταν η κατάσταση δεν πάει άλλο και είναι ήδη κουρασμένοι ψυχολογικά και θυμωμένοι... Θα ήταν πολύ καλύτερα αν ζητούσαν βοήθεια αμέσως όταν διαπίστωναν προβλήματα στη σχέση τους που έρχονταν κι επανέρχονταν ξανά και ξανά χωρίς να επιλύονται. Εν ολίγοις, η ψυχοθεραπεία μας βγάζει από την υποκειμενικότητά μας με ένα τρόπο που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς.


Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις μας τόσο από την ψυχολογική θεραπεία όσο και από την έλλειψη της;

Tα προβλήματα ψυχικής υγείας από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο αντανακλούνται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις... Προβλήματα στη επικοινωνία, παρεξηγήσεις δι ασήμαντες αφορμές, εκνευρισμός, διακοπή σχέσεων, αδόκιμο άγχος, έλλειψη διάθεσης για κοινωνικοποίηση και προσωπική ανάπτυξη, συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο ή τον φιλικό μας κύκλο κ.λπ. κ.λπ. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στις σχέσεις γενικότερα, και ειδικότερα στις συντροφικές σχέσεις, είναι συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας. Φανταστείτε έναν από τους δύο συντρόφους να πάσχει από δυσθυμία ή χρόνιο άγχος ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πόσο πολύ μπορεί να επιβαρύνει ψυχολογικά τον άλλο σύντροφο και τελικά την ίδια την σχέση. Έπειτα είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις ότι μπορείς να συζητήσεις τα πάντα σε στιγμές που η ψυχολογική πίεση που βιώνεις από το πλήθος των υποχρεώσεων και των ρόλων τους (σύζυγος, γονέας, εργαζόμενος/επιτυχημένος επαγγελματίας, γιός/κόρη, φίλος κλπ) γίνεται αφόρητη.


Τα αποτελέσματα της θεραπείας πότε αρχίζουν να αντικατοπτρίζονται στην καθημερινότητα και στις σχέσεις μας;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας, μπορούν να εμφανιστούν μετά από μερικές συνεδρίες και να σταθεροποιηθούν σε μια περίοδο μερικών μηνών... εξαρτάται από το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, τα κίνητρα, τη χρονιότητα των προβλημάτων... αλλά χρειάζεται να εμπλακεί ο ασθενής ενεργά στη θεραπεία του... δεν αρκεί μια ώρα συνεδρίας την εβδομάδα για να αλλάξουν πράγματα που αντιμετωπίζει και τον απασχολούν χρόνια και χρόνια. Άλλωστε οι νέοι τρόποι σκέψης που μας οδηγούν στη βίωση λιγότερο έντονων συναισθημάτων και συνεισφέρουν στη εξάλειψη κι όχι στη επιδείνωση καταστάσεων που μας ταλαιπωρούν, μπορούν έπειτα να μεταλαμπαδευτούν από εμάς στα παιδιά μας!