ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΓΑΡΩ

Ψαροταβέρνα

Περιγραφή και Λεπτομέρειες

Από τις πιο ιστορικές ψαροταβέρνες του Πειραιά, η Μαργαρώ είναι σημείο αναφοράς στο Χατζηκυριάκειο, δίπλα ακριβώς στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με λειτουργία ογδόντα χρόνια! Το μενού βασίζεται στη λογική “λίγα και καλά”. Από σαλάτες προσφέρει μόνο χωριάτικη ή ντοματοσαλάτα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μπαρμπούνια, κυπρίνο, γαρίδες ή καραβίδες, ανάλογα με το τι είναι φρέσκο εκείνη την εποχή. Όλα αυτά τηγανίζονται από τους έμπειρους εγγονούς της που γνωρίζουν πότε ακριβώς να βγάλουν το φαγητό από το τηγάνι. Στο τέλος σας κερνούν λαχταριστή πορτοκαλόπιτα.

Ήταν το 1937, όταν η Μαργαρίτα Χανιώτη από τη Μύκονο έφτασε στον Πειραιά με τον άντρα της τον Γιάννη, που δούλευε ως λιμενεργάτης. Κοντά στο Τζάνειο άνοιξε το πρώτο της ταβερνάκι, σερβίροντας φαγητό στους εργαζόμενους. Αργότερα, το 1944 μετακόμισε στην οδό Χατζηκυριάκου. Εκεί βρισκόταν τότε η μπακαλοταβέρνα του Σαντορινιού. Ο ιδιοκτήτης της όμως έσπευσε να την πουλήσει, γιατί φοβήθηκε τους βομβαρδισμούς. Η Μαργαρώ με τις οικονομίες της αγόρασε το οίκημα και στο ισόγειο έστησε το μαγαζί της. Πελάτες της οι εργάτες της περιοχής. Εκείνη τους σέρβιρε μαγειρευτά τις καθημερινές και κρέας κάθε Κυριακή. Σταδιακά όμως ο κατάλογος περιορίστηκε στα λίγα και καλά εδέσματα, πράγμα που ισχύει ακόμη και σήμερα.

Από τη δεκαετία του ‘70 που η περιοχή αναβαθμίστηκε πολλοί διάσημοι επισκέπτονταν το ταβερνάκι της Μαργαρώς για να δοκιμάσουν τα τηγανητά της. Η ίδια έφυγε από τη ζωή το 1974. Σήμερα η φωτογραφία της κοσμεί το εσωτερικό του μαγαζιού.

Πλέον, η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του γιου της και των εγγονών της, οι οποίοι ακολουθούν τη λογική της γιαγιάς και σέβονται την παράδοση που εκείνη δημιούργησε.

Ο γιος της, ο Λάζαρος Χανιώτης, μπήκε στην κουζίνα για πρώτη φορά τη δεκαετία του’ 60. Το 1978 έκλεισε την επιχείρηση για ένα εξάμηνο, αλλά τελικά, αποφάσισε να την ξανανοίξει και να περιοριστεί σε λίγα πιάτα. Στη συνέχεια, ο Κώστας και ο Γιάννης, οι δυο γιοι του, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα χνάρια του. Εκτός από τον εσωτερικό χώρο, βγάζουν τραπεζάκια και στον πεζόδρομο του Χατζηκυριάκειο όπου μπορείτε να απολαύσετε τα εκλεκτά τους πιάτα.