Περιγραφή και Λεπτομέρειες

Εικαστική Ψυχοθεραπεία

Μαρία Γρηγοριάδου

Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια 

Τι είναι η Εικαστική Ψυχοθεραπεία;

Είναι μία βιωματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση όπου δουλεύουμε πάνω στο εικαστικό έργο που δημιουργείται εκείνη την στιγμή, ανάλογα με το θέμα που αναλύουμε. Το έργο γίνεται αυτόματα η συμβολική γλώσσα για να οικοδομήσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο. Βιώνουμε άμεσα και έντονα την αλήθεια μας, την κατανοούμε και αυτή η συνειδητοποίηση μας δίνει την δυνατότητα - ικανότητα να βρούμε τον αληθινό μας εαυτό. Δεν απαιτείται κάποιος να έχει ταλέντο στα εικαστικά. Μπορεί να κάνουν όλοι Εικαστική Θεραπεία. 

Η αξία της Εικαστικής είναι ότι προσφέρει έναν “καθρέφτη” στα συναισθήματα και στις σκέψεις. Το χέρι δεν κάνει λάθος, και ούτε ορίζεται από την λογική. Εξ’ άλλου ο εγκέφαλος αποδέχεται όλα ως μία πραγματικότητα. Δεν ξεχωρίζει μία ψευδή συνθήκη από μία αληθινή. Έτσι το έργο μας μπορεί να λειτουργήσει ως το μεταβατικό αντικείμενο που επαναφέρει την απεικόνιση του εσωτερικού αληθινού εαυτού μας και να ξυπνήσει το δημιουργικό μας δυναμικό και την αίσθηση της χαράς για τη ζωή. 

Το έργο φέρνει στο φως την απωθημένη ιστορία της ζωής μας, που ενώ παραμένει ασυνείδητη καταφέρνει να καθορίζει τις αποφάσεις μας. Τα φαντάσματα εξάλλου ζουν μόνο στο σκοτάδι, στο φως εξαφανίζονται.

Πως αυτό λειτουργεί στο παιδί;

Με παρόμοιο τρόπο όπως και στους ενήλικες. Η διαδικασία της δημιουργίας του έργου, βοηθάει το παιδί να περάσει από μια παθητική διάθεση σε έναν ενεργητικό ρόλο και του δίνει την ευκαιρία να συμβολίσει τι αισθάνεται στο τώρα. Με τις ερωτήσεις που ακολουθούν έχει την ευκαιρία να εξασκήσει το λόγο, όσον αφορά την έκφραση του συναισθήματος και τον αποσυμβολισμό της εικόνας του, αλλά και να οργανώσει τη αφήγησή του. Αυτό συμβαίνει σε ένα ασφαλές πλαίσιο που του ελαχιστοποιεί το άγχος καθώς το παιδί μπορεί να εκφραστεί δίχως φόβο και κριτική, αλλά αντίθετα με ενθάρρυνση και αποδοχή. Βιώνει συναισθήματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι και τρομαχτικά, δημιουργεί τάξη, ενοποιεί το εγώ του, το ενδυναμώσει και έτσι ανακαλεί βιώματα τα οποία αντέχει να αναγνωρίσει.

Εσείς σε ποιους απευθύνεστε;

Ως Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, με 10ετή εμπειρία και έχοντας ολοκληρώσει και μία εκπαίδευση στην Συστημική οικογενειακή και την Χαρισματικότατα, οργανώνω ομάδες παιδιών και ενηλίκων στο χώρο του εργαστηρίου “συνART“ στην Θεσσαλονίκη ή online,  ατομικές συνεδρίες δια ζώσης ή διαδικτυακά, οικογενειακή αξιολόγηση και σεμινάρια Εικαστικής ψυχοθεραπείας. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι και στις διαδικτυακές συνεδρίες το έργο είναι το εργαλείο αναφοράς. 

 Συμμετέχω επίσης σε δύο σχολεία κάνοντας το “μάθημα” Art Therapy σε παιδιά και γονείς. 

Εκτιμώ και σέβομαι αυτές τις φωνές των παιδιών που διαφορετικά θα σιωπούσαν!